Audiogidsen voor tv-series
Audiogidsen of audioguides zijn vooral bekend uit de museumwereld, maar wist je dat we bij Nevero ook audiogidsen voor tv schrijven? In dit artikel leg ik je uit hoe dat in z’n werk gaat.
Om te beginnen, wat is dat eigenlijk, een audiogids of audioguide? In een museum is dat een gesproken tekst die je begeleidt bij je bezoek. Meestal kun je die tekst beluisteren via een speciaal toestel dat je in het museum kunt huren of gratis kunt lenen. Er zijn ook audiotours die je via je smartphone kunt afspelen.
Sommige audiogidsen zijn gericht op blinde en slechtziende museumbezoekers. Daarin krijg je meer dan alleen de algemene achtergrondinformatie bij de kunstwerken. Je hoort ook hoe het werk eruitziet en indien er tastbaar materiaal is zoals een voelplaat, vertellen we je hoe je dat het best kunt gebruiken.
Bij een tv-serie werkt het anders. Daar is de audiogids een gesproken inleiding bij een reeks waarin je kennismaakt met de belangrijkste personages en locaties. Audiogidsen bij tv-series worden speciaal gemaakt voor blinde en slechtziende kijkers als aanvulling op de audiodescriptie. In de audiodescriptie geven we de belangrijkste info mee die je nodig hebt om de serie te volgen, maar voor extra beschrijvingen en achtergrondinfo is doorgaans maar heel weinig plaats. In een audiogids kun je die aanvullende informatie wél kwijt.
Welke informatie geef je in een audiogids bij een tv-serie?
Het belangrijkste is dat je beschrijft hoe de personages en de belangrijkste locaties uit de reeks eruitzien. Begin dit jaar hebben we de audiogids voor de populaire reeks Dertigers een update gegeven. Daarin beschrijven we onder andere het uiterlijk van nieuwe personages in de serie. De bestaande personages zijn immers al beschreven in de audiogids van de vorige seizoenen, waar we uiteraard naar verwijzen in de nieuwe gids. Ook leggen we kort uit wat de relatie is tussen de personages en welke evoluties er zijn bij oude bekenden uit de reeks.
Ook de locaties zijn belangrijk. In de loop van de reeks verhuizen sommige personages. In de audiogids vertellen we hoe die nieuwe woningen eruitzien en hoe ze zijn ingedeeld. Veel scènes in de reeks spelen zich binnenshuis af, dus dan kan het handig zijn om te weten dat in seizoen 2 de slaapkamer van Pieter en Saartje en die van Lucas uitkomen op de tuin én dat je beide slaapkamers bereikt via de keuken.
Om de audiogids wat levendiger te maken voegen we quotes toe uit de serie. Die quotes helpen de kijker ook om belangrijke stemmen te herkennen.
Een goede quote moet aan een aantal voorwaarden voldoen: zo mag het fragment niet te lang zijn, maar ook niet te kort. Bovendien moet het om een zinvol stukje dialoog gaan. Er mag geen luide muziek op de achtergrond spelen en je mag alleen de stemmen horen die je wilt illustreren. Groepsscènes zijn daarom minder geschikt om quotes uit te selecteren. En tot slot: uiteraard mogen quotes geen spoilers bevatten!
Kort en krachtig
Het belangrijkste is misschien wel dat je heel beknopt moet blijven in je audiogids. Een personage of woning moet in hooguit enkele minuten kort en kernachtig beschreven worden. Op dat vlak is er geen verschil met een audiogids voor een museum of tentoonstelling, want ook daar schets je in een paar minuten hoe een kunstwerk eruitziet.
Hoewel audiogidsen dus een grote hulp zijn om een tv-serie nóg beter te kunnen volgen, biedt enkel de VRT ze standaard aan. In de Earcatch-app vind je soms wel een inleiding bij een tv-programma of theaterstuk, zoals deze audio-introductie bij 14, de musical over Johan Cruijff.
Wil je weten hoe het schrijven van audiodescriptie voor film en tv in z’n werk gaat? Of overweeg je om zelf audiobeschrijver te worden? In onze eendaagse workshop kun je uittesten of het vak je ligt. Op donderdag 19 oktober 2023 kun je meedoen in onze Nederlandse vestiging in Maastricht.




