Live-audiodescriptie op Buitenbeenpop
Sinds 2013 zorgen we met Nevero voor de live-audiodescriptie bij het muziekfestival Buitenbeenpop in Leopoldsburg. Aangezien het festival de hele dag duurt en er voortdurend van alles te beleven is, doen we deze audiobeschrijving met twee personen. Al sinds het begin bestaat het team uit Nevero-oprichter Susanne Verberk en Priscilla Poldervaart.
Het bijzondere aan deze samenwerking is dat Priscilla bij ons tijdens een stage het live-audiobeschrijven geleerd heeft. Bovendien maakt ze sinds 2011 deel uit van de vaste ploeg freelancers op wie we regelmatig een beroep doen voor het beschrijven en ondertitelen van allerhande (web)video’s.
Op de foto bij dit artikel zijn we bezig met de beschrijvingen. We zitten op een klein podium in een eigen tent zodat we een mooi uitzicht hebben op het podium, de catwalk én het publiek op de festivalweide. Tijdens het audiobeschrijven wisselen we elkaar regelmatig af omdat verslag uitbrengen van een live-evenement erg vermoeiend is. Maar ook als de ene aan het woord is, luistert de andere vaak mee. Een voordeel daarvan is dat we snel kunnen inpikken als er iets gebeurt wat de andere toevallig net gemist heeft.
Zinvol of niet?
Soms krijg ik de vraag of het wel zinvol is om audiodescriptie aan te bieden bij een muziekfestival. Mensen die blind of slechtziend zijn komen toch net als iedereen in de eerste plaats voor de muziek, of niet? Op het eerste gezicht zou je dat misschien denken, maar eigenlijk gaat het bij een festival vooral om de sfeer die eromheen hangt. Als het alleen om de muziek zou gaan, dan zou je evengoed een cd kunnen beluisteren, maar iedereen zal het ermee eens zijn dat dat niet hetzelfde is. Bij Buitenbeenpop is er echt van alles te beleven wat je als blinde of slechtziende zonder onze beschrijvingen totaal zou missen of niet zou kunnen volgen.
Een paar voorbeelden uit de editie van 2015:
- het vuurwerk dat regelmatig afgestoken werd kan verwarrend overkomen als je alleen het geluid hoort;
- Slongs Dievanongs die voor haar toegift het podium opgerend kwam met een waterpistool en het publiek nat begon te spuiten (regent het?!);
- het confettikanon dat soms afgaat en waarbij je glimmende, kleurige confettislierten over je heen krijgt. Bovendien blijken die confettislierten erg populair te zijn om rond je nek te hangen of om mee te zwaaien naar de artiesten;
- Get Ready die een nummer bracht met ‘SMOG’ (spraak met ondersteuning van gebaren) voor dove en slechthorende fans;
- Dennie Christian die een duet zong met een tolk Vlaamse Gebarentaal waarbij de tolk haar tekst niet alleen zong, maar ook gebaarde…
Heb je ook zin om dit bijzondere festival bij te wonen? Kaarten zijn verkrijgbaar bij de dienst Toerisme (011 - 40 21 84), het cultuurcentrum (011 - 34 65 48) en het gemeentehuis (011 - 34 92 10) van Leopoldsburg. Het is niet mogelijk om de dag zelf kaarten te kopen aan de kassa!
Meer informatie vind je op de website van het festival.



