Gegidste rondleiding met audiodescriptie
Bij audiobeschrijving voor rondleidingen denk je waarschijnlijk aan audiogidsen met aanvullende beschrijvingen voor blinde en slechtziende bezoekers. Maar audiodescriptie kan ook worden toegepast bij live rondleidingen.
Bij Nevero verzorgen we ook audiobeschreven rondleidingen. Een voorbeeld is een rondleiding voor Open Monumentendag op de oude mijnsite van Beringen. Onder leiding van een enthousiaste gids brachten we een bezoek aan de vroegere mijngebouwen. Daarna volgde de ondergrondsimulatie in de kelder van het museum, waar we kennismaakten met de zware werkomstandigheden in de mijnen.
Vóór de rondleiding van start ging, gaven we eerst een beschrijving van de gebouwen die we zouden bezoeken en het terrein, zodat de blinde en slechtziende deelnemers zich een beeld konden vormen van de omgeving. Tijdens het bezoek wisselden gids en audiobeschrijver elkaar voortdurend af. De gids vertelde zijn verhaal met alle feiten en anekdotes die daarbij hoorden en de audiobeschrijver vulde waar nodig aan met extra beschrijvingen van voorwerpen en de locatie.
Een vlotte samenwerking
Deze samenwerking verliep erg vlot, en dat was niet zo verwonderlijk, want tijdens het overleg vooraf vertelde de gids dat hij in zijn eigen familiekring iemand kende die slechtziend was. Daardoor had hij al een aantal zeer goede reflexen waar wij onze audiobeschrijvers ook op trainen. Zo lette hij erop om de woorden ‘hier’ en ‘daar’ altijd concreet te maken. Voor iemand die niet (goed) ziet, zijn dat namelijk erg abstracte begrippen, maar met wat extra uitleg wordt al snel duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Dus in plaats van te zeggen: “Dit hier is een mijnwerkerslamp,” zei de gids: “Als u nu uw hand opent, dan leg ik er een voorwerp in. Dat is een mijnwerkerslamp, die we op onze helm droegen. Aan de achterkant zit een clipje, voelt u het? De voorkant van de lamp is glad en vlak. Wacht, ik zet de lamp even aan, dan voelt u de warmte…”
Het was heel mooi om te merken hoe deze gids openstond voor de behoeften van onze doelgroep en ook de deelnemers waren erg enthousiast over deze bijzondere rondleiding.
Ben je (vrijwillig of professioneel) gids en wil je ook weten hoe je je rondleidingen kunt aanpassen voor blinde en slechtziende bezoekers? Dan is onze e-cursus misschien wat voor jou: https://nevero.nl/e-cursus-intro/gidsen-mensen-blind-slechtziend/. Deze online opleiding gaat regelmatig opnieuw van start.





