Vier weetjes over Dertigers met audiodescriptie
Vier seizoenen lang zorgde de populaire tv-serie Dertigers voor records op VRT NU. Ook de audiodescriptie bij de reeks viel in de smaak. Sinds het allereerste seizoen schreven we bij Nevero mee aan de reeks. Tijd dus voor vier weetjes over de audiodescriptie bij Dertigers!
Wist je bijvoorbeeld…
1. Dat we bij elk seizoen een audiogids maken?
Zo’n audiogids is een gesproken inleiding waarin je kennismaakt met de belangrijkste personages en locaties in de reeks. Elk seizoen krijgt de audiogids een update met o.a. het uiterlijk van nieuwe personages. Ook leggen we kort uit welke evoluties er zijn bij oude bekenden uit de reeks. En tot slot vertellen we wat over nieuwe woningen van personages.
Om de audiogids wat levendiger te maken, voegen we quotes toe uit de serie. Die quotes helpen de kijker ook om belangrijke stemmen te herkennen. Een goede quote moet aan een aantal voorwaarden voldoen: zo mag het fragment niet te lang zijn, maar ook niet te kort.
2. Dat er een hoorbare aftelklok is?
Als je Dertigers volgt op het derde kanaal (het Ketnet-kanaal), zul je merken dat er voor de aflevering begint een aftelklok of aftelsequentie te horen is. Die aftelsequentie wordt elk seizoen aangepast. Zes minuten voor Dertigers begint, hoor je: “Dadelijk, over 6 minuten, begint hier een aflevering van het eerste/tweede/derde/vierde seizoen van Dertigers met audiodescriptie”. Zo tellen we af tot de start van het programma.
Elke minuut krijg je wat achtergrondinformatie met een passende quote én muziek uit de serie. We vertellen iets over de verhaallijn of beschrijven een of meer personages. En we tellen af tot je hoort: “Tijd voor een nieuwe aflevering van Dertigers met audiodescriptie.”
3. Hoeveel mensen er eigenlijk aan zo’n audiodescriptie meeschrijven?
Voor Dertigers werken we met een kernteam van twee schrijvers die elkaars werk nakijken: Priscilla en Susanne. Leuk weetje: Priscilla woont in Antwerpen en kent vrijwel alle locaties die in beeld komen. Dat is handig, want die vermelden we ook.
Als we klaar zijn, wordt onze tekst nagekeken door de stemregisseur (die de audiodescriptie-opnames begeleidt) én een eindredacteur. De laatste persoon die de audiodescriptie checkt, is de inlezer. Om ervoor te zorgen dat de opnames vlot verlopen en dat de teksten zeker passen tussen de dialogen, lezen wij onze scripts bij het schrijven altijd hardop mee terwijl de video loopt.
4. Dat seizoen 3 het eerste seizoen van de reeks was dat al meteen volledig mét audiodescriptie (AD) beschikbaar was op VRT NU?
Tot dan toe konden AD-gebruikers de reeks dus niet bingewatchen met audiodescriptie. Om daar iets aan te doen, moest de audiodescriptie bij alle 24 afleveringen eind maart volledig klaar zijn. Dat zorgde dus voor een aantal intensieve weken: schrijfwerk, nalezen, opnames, montage, …
Wil je weten hoe het schrijven van zo’n audiodescriptie in z’n werk gaat? Of overweeg je om zelf audiobeschrijver te worden? In onze eendaagse workshop kun je uittesten of het vak je ligt: https://nevero.nl/workshops-en-cursussen/audiodescriptie-schrijven-film-en-tv/eendaagse-groepscursus-maastricht/.




